PHOTO-MATCH: Portfolio Review 2020

Organizatorzy: Fotofestiwal w Łodzi i Miesiąc Fotografii w Krakowie
Wsparcie: FUTURES Photography Platform
Termin składania zgłoszeń: 30 czerwca 2020
Data: 7 sierpnia 2020, 11:00-16:00 CET
Zgłoszenie i uczestnictwo są bezpłatne.
Spośród uczestników wyłonionych zostanie dwóch autorów, których prace zaprezentujemy w Krakowie i w Łodzi w 2021!

PHOTO MATCH to nowe spojrzenie na tradycyjną formułę przeglądów portfolio – zapraszamy na serię spotkań networkingowych oraz prezentacji publicznych i przyznajemy równy status recenzentom i artystom. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zaproszonych zostanie dwudziestu recenzentów i dwudziestu autorów. Będzie to edycja wyjątkowa, bo zorganizowana wspólnie przez Fotofestiwal i Miesiąc Fotografii w Krakowie.

 

NA CZYM POLEGA PHOTO MATCH?

 

PRZEGLĄD PREZENTACJI 3-6 sierpnia 2020

Ze względu na wyjątkowy charakter tegorocznej edycji online, postanowiliśmy poświęcić więcej czasu na dokładny przegląd prezentacji nadesłanych przez artystów i ekspertów. W trakcie tych czterech dni zakwalifikowani uczestnicy oraz recenzenci będą mieli okazję do zapoznania się z krótkimi prezentacjami autorstwa wszystkich uczestników konkursu, w których przedstawią oni swoje najlepsze projekty.

 

PIERWSZA SESJA: MATCHING  7 sierpnia, 11:00-13:00

W trakcie tego etapu artyści i recenzenci otrzymają dostęp do systemu online umożliwiającego matchowanie i zarezerwowanie dwóch spotkań z wybranymi osobami. Oznacza to, że w trakcie popołudniowej sesji każdy z uczestników konkursu odbędzie 4 spotkania.

 

DRUGA SESJA: SPOTKANIA ONLINE  7 sierpnia 14:00-16:00

Druga sesja poświęcona jest serii prywatnych spotkań odbywających się w oparciu o harmonogram wygenerowany przez system rezerwacji online. Każdy artysta i recenzent weźmie udział w maksymalnie czterech spotkaniach, w tym dwóch zarezerwowanych osobiście. Na zakończenie przeglądu PHOTO MATCH zorganizowana zostanie otwarta sesja – nieformalne spotkanie wszystkich uczestników, będące okazją do przeprowadzenia luźnych rozmów z wcześniej niedostępnymi osobami.

 

ZGŁOSZENIA

Zgłoszenie składa się z:

  1. Formularza zgłoszeniowego online (dostępny TUTAJ)
  2. Obowiązkowego wysłania 10 fotografii składających się na projekt, który będzie prezentowany podczas przeglądu na adres portfolio@fotofestiwal.com do 30 czerwca 2020. Pliki cyfrowe powinny być w formacie JPG lub PNG, preferowana wielkość 1920 px na dłuższym boku. Rozmiar wszystkich plików nie powinien przekraczać 5 MB. W tytule maila prosimy wpisać: PHOTO MATCH ZGŁOSZENIE IMIĘ NAZWISKO.

 

TERMINY:

10.06.2020 – start naboru

30.06.2020 – koniec przyjmowania zgłoszeń

10.07.2020 – ogłoszenie listy zakwalifikowanych uczestników

30.07.2020 – prezentacje

3-6.08.2020 – wyświetlanie prezentacji

7.08.2020 – matchowanie i spotkania online

 

RECENZENCI

Poniższa lista recenzentów obejmuje redaktorów czasopism, edytorów, wydawców książek, dyrektorów festiwali fotograficznych, kuratorów muzealnych, właścicieli galerii, niezależnych konsultantów artystycznych:

 

Franek Ammer, Fotofestiwal

Alex Bocchetto, Akina Books

Shannon Ghannam, Magnum Photos

Angel Luis Gonzalez, PhotoIreland

Joanna Gorlach, Miesiąc Fotografii w Krakowie

Karol Grygoruk, Rats Agency

Virgilio Ferreira, Porto Biennial

Michael Itkoff, Daylight Books

Kasia Kubicka, niezależna edytorka

Pablo Berástegui Lozano, Salut Au Monde

Amie Norris, ACN Studio

Marina Paulenka, niezależna kuratorka

Liza Premiyak, Calvert Journal

Tereza Rudolf, Fotograf Festival

Aaron Schuman, niezależny kurator, edukator

Enrico Stefanelli, Photolux Lucca

Ben Weaver, The Wire, Here Press

Lars Willumeit, niezależny kurator

Istvan Virágvölgyi, Capa Center

Salvatore Vitale, YET magazine

 

Prosimy o szczegółowe zapoznanie się z REGULAMINEM

 

Organizator:

 

 

To wydarzenie jest częścią platformy FUTURES:

 



Otwarcie wystawy: 7 Sierpnia


Miejsce: Online 


Godziny otwarcia: 11-16


LARS WILLUMEIT

niezależny kurator

BEN WEAVER

The Wire, Here Press

AARON SCHUMAN

niezaleźny kurator, edukator

TEREZA RUDOLF

Fotograf Festival

LIZA PREMIYAK

Calvert Journal

MARINA PAULENKA

niezależna kuratorka

KASIA KUBICKA

niezależna edytorka

MICHAEL ITKOFF

Daylight Books

JOANNA GORLACH

Miesiąc Fotografii w Krakowie

ALEX BOCCHETTO

Fotoedytor, grafik projektant, wydawca.

FRANEK AMMER

Kurator Fotofestiwalu

Newsletter

Zapisz się do newslettera Fotofestiwalu

Na Fotofestiwal zaprasza Miasto Łódź, Fundacja Edukacji Wizualnej i Łódzkie Centrum Wydarzeń

Organizator

Współorganizatorzy

Centra Festiwalowe

Partner Technologiczny

Główni partnerzy festiwalu

Partner Tłumaczeniowy

Partnerzy

Fotofestiwal 2019 Fotofestiwal 2018 Fotofestiwal 2017